Έκδοση απολυτηρίων σε 6 ξένες γλώσσες...

(Reading time: 1 minute)

Οι σχολικές μονάδες θα έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν απολυτήρια, στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ολλανδικά και βουλγαρικά. Όπως ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου ο Υπουργός παιδείας Κώστας Καδής:

Ως γνωστό, οι απόφοιτοι μαθητές του λυκειακού κύκλου, οι οποίοι επιθυμούν να σπουδάσουν σε τρίτες χώρες, χρειάζεται να μεταφράσουν το απολυτήριό τους στη γλώσσα της χώρας φοίτησης ή στη γλώσσα που απαιτεί το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο έχουν εγγραφεί.  Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με στόχο να εξυπηρετήσει και να διευκολύνει τους νέους που επιθυμούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, αποφάσισε να εκδίδει, μέσω των σχολικών μονάδων, το απολυτήριο Λυκείου σε ξένες γλώσσες.

 

Η έκδοση απολυτηρίων σε ξένη γλώσσα είναι μια νέα υπηρεσία, η οποία θα προσφέρεται στους πολίτες για πρώτη φορά από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.  Οι σχολικές μονάδες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκδίδουν απολυτήρια, ως πιστή μετάφραση του πρωτότυπου, στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ολλανδικά και βουλγαρικά. Έχουμε ξεκινήσει ωστόσο τη διαδικασία αναβάθμισης του συστήματος έκδοσης απολυτηρίων, ώστε από την επόμενη χρονιά να είμαστε σε θέση να παρέχουμε τα απολυτήρια σε μετάφραση σε περισσότερες γλώσσες. Το τέλος χρέωσης για την υπηρεσία αυτή έχει καθοριστεί στα 8 Ευρώ, όσο δηλαδή και το τέλος που καταβάλλεται για την έκδοση αντιγράφου απολυτηρίου.   Το ποσό αυτό είναι αρκετά μικρότερο από τα 19 Ευρώ που πλήρωναν μέχρι σήμερα οι ενδιαφερόμενοι για τον ίδιο σκοπό.  Στις περιπτώσεις δε που η διαδικασία έπρεπε να επισπευτεί, το ποσό αυτό έφτανε στα 27 ευρώ.

 

Η μέχρι σήμερα πρακτική απαιτούσε όλοι οι υποψήφιοι φοιτητές, από όλα τα μέρη της Κύπρου, να απευθύνονται στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών στη Λευκωσία για εξασφάλιση πιστοποιημένης μετάφρασης του απολυτηρίου τους.  Η διαδικασία αυτή ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα–η διάρκεια της οποίας έπαιρνε από μία έως δύο εβδομάδες-, με υψηλότερο κόστος και προκαλούσε επιπρόσθετο άχθος και κούραση, ιδιαίτερα στους γονείς.  Η νέα πολιτική έρχεται να διευκολύνει τους πολίτες και να τους απαλλάξει από άσκοπες μετακινήσεις και ταλαιπωρία αφού δεν θα απαιτείται η μετάβαση στη Λευκωσία αλλά ούτε σε άλλη δημόσια υπηρεσία στην πόλη του μαθητή.  Οι ενδιαφερόμενοι γονείς, κηδεμόνες και μαθητές θα απευθύνονται πλέον στο σχολείο αποφοίτησης του μαθητή, ώστε να εκδίδεται το απολυτήριο σε μετάφραση γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία.

 

Όπως προανέφερα, πρόκειται για μια εντελώς νέα διαδικασία, την οποία θα πρέπει όλοι να συνηθίσουμε, τόσο οι πολίτες όσο και οι υπηρεσίες.  Η νέα αυτή διαδικασία θα περάσει μια περίοδο προσαρμογής και βελτίωσης και για το λόγο αυτό ζητούμε εκ των προτέρων την κατανόηση του κοινού για οποιεσδήποτε δυσκολίες ενδέχεται να προκύψουν.

 

Για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή αυτής της νέας πολιτικής, ήταν πολύτιμη η συνεργασία και η συμβολή του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, το οποίο για πολλά χρόνια, μέχρι και χθες ακόμα, εξυπηρετούσε τους τελειόφοιτους μαθητές μας και τους γονείς τους.  Τα μεταφρασμένα απολυτήρια που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών πρέπει να ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες και γι’ αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω εκ μέρους της πολιτείας το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, για τη μέχρι σήμερα προσφορά του στον τομέα αυτό.

 

Διαβάστε περισσότερα: Κύπρος: έκδοση απολυτηρίων σε 6 ξένες γλώσσες ! - iPaideia.gr

 

News

Most Popular

Using Comedy to Develop Listening Skills

Motivation – The Acid Test: There is one thing the Brits are experts at – and that is not cooking. It is a pity though that Comedy Clubs are not as popular as restaurants, or we would all be ‘Going...

Read more

Teachers‘ Assessment Literacy Enhancement TALE Erasmus+ Final Conference

    ‘Language Assessment Literacy: Theory and Practice’ Date of the conference: 12th May 2018   Keynote Speakers: Prof. Glenn Fulcher, Univ. of Leicester, UK Prof. Guoxing Yu, Univ. of Bristol, UK   Venue: University of Cyprus, Nicosia, Cyprus     Scientific Board: Prof. Dina Tsagari, OsloMet, Norway Prof. Dr. Karin Vogt, University of Education, Heidelberg, Germany Dr...

Read more

Setting Achievable Goals for our EFL Writing Class

“Scaffolding” describes a performance enhancement procedure which can make teaching composition meaningful and support learners. However, despite teachers’ and students’ good efforts, EFL composition writing still remains a very demanding task which more often than not surrounds a great deal of...

Read more

The Role of Seasonal Activities in the ELT Classroom –Reflecting on one’s Teaching Practices.

     As the summer holidays are approaching, students seem to be overworked or plain fed up with their school workload. Teachers, on the other hand, are confronted with the never-ending struggle to cover yet another unit, whether the course is...

Read more
ELT NEWS Greece

74, Ag Georgiou St
154 51 - N. Psychico
Tel: +30 210 6712991
Fax: +30 210 6719622
www.eltnews.gr info@eltnews.gr
ELTNEWS Cyprus

3 Vassou Lambrou Street
Kaimakli
1026 Nicosia
Tel: +357-77788785
www.eltnews.eu | info@eltnews.eu
© 2017 ELT NEWS. All Rights Reserved. Designed By ELT NEWS