Έκδοση απολυτηρίων σε 6 ξένες γλώσσες...

(Reading time: 2 - 3 minutes)

Οι σχολικές μονάδες θα έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν απολυτήρια, στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ολλανδικά και βουλγαρικά. Όπως ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου ο Υπουργός παιδείας Κώστας Καδής:

Ως γνωστό, οι απόφοιτοι μαθητές του λυκειακού κύκλου, οι οποίοι επιθυμούν να σπουδάσουν σε τρίτες χώρες, χρειάζεται να μεταφράσουν το απολυτήριό τους στη γλώσσα της χώρας φοίτησης ή στη γλώσσα που απαιτεί το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο έχουν εγγραφεί.  Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με στόχο να εξυπηρετήσει και να διευκολύνει τους νέους που επιθυμούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, αποφάσισε να εκδίδει, μέσω των σχολικών μονάδων, το απολυτήριο Λυκείου σε ξένες γλώσσες.

 

Η έκδοση απολυτηρίων σε ξένη γλώσσα είναι μια νέα υπηρεσία, η οποία θα προσφέρεται στους πολίτες για πρώτη φορά από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.  Οι σχολικές μονάδες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκδίδουν απολυτήρια, ως πιστή μετάφραση του πρωτότυπου, στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ολλανδικά και βουλγαρικά. Έχουμε ξεκινήσει ωστόσο τη διαδικασία αναβάθμισης του συστήματος έκδοσης απολυτηρίων, ώστε από την επόμενη χρονιά να είμαστε σε θέση να παρέχουμε τα απολυτήρια σε μετάφραση σε περισσότερες γλώσσες. Το τέλος χρέωσης για την υπηρεσία αυτή έχει καθοριστεί στα 8 Ευρώ, όσο δηλαδή και το τέλος που καταβάλλεται για την έκδοση αντιγράφου απολυτηρίου.   Το ποσό αυτό είναι αρκετά μικρότερο από τα 19 Ευρώ που πλήρωναν μέχρι σήμερα οι ενδιαφερόμενοι για τον ίδιο σκοπό.  Στις περιπτώσεις δε που η διαδικασία έπρεπε να επισπευτεί, το ποσό αυτό έφτανε στα 27 ευρώ.

 

Η μέχρι σήμερα πρακτική απαιτούσε όλοι οι υποψήφιοι φοιτητές, από όλα τα μέρη της Κύπρου, να απευθύνονται στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών στη Λευκωσία για εξασφάλιση πιστοποιημένης μετάφρασης του απολυτηρίου τους.  Η διαδικασία αυτή ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα–η διάρκεια της οποίας έπαιρνε από μία έως δύο εβδομάδες-, με υψηλότερο κόστος και προκαλούσε επιπρόσθετο άχθος και κούραση, ιδιαίτερα στους γονείς.  Η νέα πολιτική έρχεται να διευκολύνει τους πολίτες και να τους απαλλάξει από άσκοπες μετακινήσεις και ταλαιπωρία αφού δεν θα απαιτείται η μετάβαση στη Λευκωσία αλλά ούτε σε άλλη δημόσια υπηρεσία στην πόλη του μαθητή.  Οι ενδιαφερόμενοι γονείς, κηδεμόνες και μαθητές θα απευθύνονται πλέον στο σχολείο αποφοίτησης του μαθητή, ώστε να εκδίδεται το απολυτήριο σε μετάφραση γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία.

 

Όπως προανέφερα, πρόκειται για μια εντελώς νέα διαδικασία, την οποία θα πρέπει όλοι να συνηθίσουμε, τόσο οι πολίτες όσο και οι υπηρεσίες.  Η νέα αυτή διαδικασία θα περάσει μια περίοδο προσαρμογής και βελτίωσης και για το λόγο αυτό ζητούμε εκ των προτέρων την κατανόηση του κοινού για οποιεσδήποτε δυσκολίες ενδέχεται να προκύψουν.

 

Για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή αυτής της νέας πολιτικής, ήταν πολύτιμη η συνεργασία και η συμβολή του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, το οποίο για πολλά χρόνια, μέχρι και χθες ακόμα, εξυπηρετούσε τους τελειόφοιτους μαθητές μας και τους γονείς τους.  Τα μεταφρασμένα απολυτήρια που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών πρέπει να ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες και γι’ αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω εκ μέρους της πολιτείας το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, για τη μέχρι σήμερα προσφορά του στον τομέα αυτό.

 

Διαβάστε περισσότερα: Κύπρος: έκδοση απολυτηρίων σε 6 ξένες γλώσσες ! - iPaideia.gr

 

News

Most Popular

Preparing learners for exams: the problem with listening

Fear of listening Listening appears to be the most feared component of language exams: learners invariably complain that “the listening was difficult,” teachers seem to worry about the listening subtest more than anything else, examination bodies are often asked to explain...

Read more

Hellenic American Union introduces a new B2 Level Exam

    Hellenic American Union introduces a new B2 Level Exam Assessment Board for Language Examinations: Level B2 (ABLE B2) The ABLE B2 is a standardized examination designed for candidates who wish to obtain certification of their competency in English as a second or...

Read more

Presentation Skills? Seriously? (Part Eight)

"This One's for the Children" Telling a story has been used almost since the beginning of time as a means for sharing and interpreting experiences, as a means of instruction, as a means of transferring knowledge from the expert to the...

Read more

Graded readers in language learning: the benefits and ways of using them

Extensive reading is of primary importance in language development. Graded readers make reading accessible to more learners. Teachers notice great improvement overall when they use class readers and report that reading helps learners extend vocabulary in the most natural way. Getting...

Read more
ELT NEWS Greece

74, Ag Georgiou St
154 51 - N. Psychico
Tel: +30 210 6712991
Fax: +30 210 6719622
www.eltnews.gr info@eltnews.gr
ELTNEWS Cyprus

3 Vassou Lambrou Street
Kaimakli
1026 Nicosia
Tel: +357-77788785
www.eltnews.eu | info@eltnews.eu
© 2017 ELT NEWS. All Rights Reserved. Designed By ELT NEWS